Theatervoorstelling langer thuis wonen
Ouderen blijken vaak niet voldoende / op tijd na te denken over hoe ze prettig zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een theater- voorstelling helpt mogelijk om een zaadje te planten.
Op 7 november speelde Corrie Broks & Co twee spiegeltheatervoorstellingen in de Bussel. Het thema: de toekomst van het ouder worden. Zowel ’s middags als ’s avonds kwamen er goede gesprekken met het publiek op gang. Samenwerkingsverband Animo en de betrokken zorg-, welzijns- en woonorganisatie kijken dan ook terug op een geslaagd initiatief waarbij er zeker wat zaadjes zijn geplant!
Als hun alterego’s Tiny & Tonny openden de dames met een scène over hoe ze zich voorbereiden op het ouder worden in Oosterhout. Waar Tiny van de hoed en de rand weet als het gaat over mogelijkheden en initiatieven over o.a. zelfstandig thuis blijven wonen, schuift Tonny onder het mom van ‘te druk’ alles het liefst ver vooruit en weet ze uit verhalen vooral wat níet goed geregeld is. Thema’s als 24-uurszorg, hulp vanuit het netwerk en al dan niet de mogelijkheid om naar het toilet te gaan in het centrum van Oosterhout passeerden de revue. Een grappig schouwspel, maar ook stof tot nadenken. Dat bleek wel uit het gesprek met het publiek dat volgde, waarin persoonlijke ervaringen en zienswijzen volop gedeeld werden.
In de volgende scène deelt de dementerende en door andere gezondheidsproblemen geteisterde ‘Gerda’ haar verhaal. Haar wensen op het gebied van wonen en sterven zijn door partner en huisarts in de wind geslagen. De bezoekers worden de pauze in gestuurd met een aantal stellingen. ‘Had een goede voorbereiding de schrijnende situatie kunnen voorkomen?’ en ‘Is de huisarts nalatig geweest?’ Onder het genot van een kopje thee, flesje fris of wijntje, wordt er met elkaar over gepraat. Eenmaal terug in de zaal blijkt dat sommige aanwezigen zich goed voorbereiden met hun naasten, ook op zoiets lastigs als het levenseinde. Voor anderen is het verhaal van Gerda toch wel een eye-opener.
Na dit zwaardere thema, was het tijd voor een luchtigere afsluiting met een stukje regietheater. Het publiek is getuige van een stroef en vol irritaties verlopend gesprek tussen een moeder op leeftijd en haar dochter. Dat moet toch prettiger kunnen. Aangestuurd door het publiek verandert dochter haar gedrag. En wat blijkt: moeder verandert vanzelf mee!
Naast inwoners van Oosterhout, waren er ook professionals in de zaal aanwezig. Van o.a. gemeente Oosterhout, Surplus, Mijzo, Thuisvester, GGD West Brabant en Zorroo. Tijdens de interactie met het publiek konden zij extra toelichting geven. De ‘hoofdrol’ was er voor het Centrum voor Wonen en Welzijn. Na afloop van de voorstelling waren medewerkers aanwezig voor vragen en ook daarna is het centrum dé plek om naartoe te gaan voor meer informatie of het ondernemen van acties voor een fijne oude dag.
Samenwerkingsverband Animo organiseerde de voorstelling in het kader van het thema ‘langer zelfstandig thuis blijven wonen’. Ouderen, zowel vitaal als minder vitaal, blijken vaak niet voldoende na te denken en/of op tijd tot actie over te gaan om op een prettige manier thuis te kunnen blijven wonen. Doel van de theatervoorstelling was om een groter publiek te bereiken dan met reguliere informatiebijeenkomsten en mensen aan te zetten om op tijd actie te ondernemen. Lees hier meer over het project.
Blijf op de hoogte over Animo via onze partners. Bekijk al onze kanalen op de contactpagina.