Kookcursus voor mannen

Van focusgroep naar kookcursus

Dit project richtte zich in eerste instantie op de behoeften van ouderen en chronisch zieken in Oosterhout. Naar aanleiding van informatie die we in focusgroepen ophaalden, besloten we verder te gaan met een initiatief gericht op alleenstaande oudere mannen. Uit de focusgroepen bleek namelijk dat lang niet alle mannen die er alleen voor staan goed voor zichzelf kunnen koken. En soms zijn ook de sociale contacten beperkt.

Door goed navraag te doen zijn we uiteindelijk een kookcursus voor mannen onder elkaar gestart. Heel laagdrempelig samen leren koken en samen eten. Soms schuift er op uitnodiging nog een gast aan, zoals de diëtist van Zorroo of de wijkagent.

Inmiddels is de kookcursus niet alleen voor alleenstaande mannen, maar voor alle mannen die graag willen leren hoe een lekkere basismaaltijd klaar te maken. 

Al meer dan 150 mannen namen deel aan de kookcursus!

De kookcursus in een notendop

In acht bijeenkomsten komen de mannen samen in de grote keuken van Activiteitencentrum Dommelbergen, waar ze samen een maaltijd bereiden. De cursus behandelt vooral de basics: van het koken van aardappelen en rijst en verschillende soorten groenten, tot het maken van appelmoes en stevige gehaktballen. Aan het eind van de cursus kunnen de deelnemers verschillende complete en lekkere maaltijden maken, die ook nog eens gezond en betaalbaar zijn.  

Centraal staat de ongedwongen sfeer. Daarom bestaat elke groep uit maximaal acht deelnemers. De menu's worden wekelijks gezamenlijk samengesteld. Zo is er veel ruimte voor eigen inbreng, en is bijvoorbeeld een allergie ook geen bezwaar.

Naast een hoop ervaring en handige tips, krijgen de deelnemers na afloop een kookboek met alle recepten, om thuis verder te gaan met koken.  

Delen: