Platform mantelzorg Oosterhout

Het aantal mantelzorgers groeit

Het aantal mantelzorgers in de regio Oosterhout is de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2022 zijn er in Oosterhout naar schatting 13.000 van de grofweg 56.000 inwoners mantelzorger. Circa 1.700 van deze mantelzorgers is ingeschreven bij Surplus.

Steeds meer mantelzorgers zitten in de werkende leeftijdscategorie (20-65 jaar). Onder deze groep is de kans op overbelasting relatief groot. Ook is deze groep voor hulpverleners en instanties moeilijk te bereiken. Vaak zijn mantelzorgers druk bezet en maken geen gebruik van conventionele voorzieningen zoals mantelzorgdagen.

Om de mantelzorgers in Oosterhout op een passende manier te kunnen blijven ondersteunen, deed Animo een behoeftepeiling.

Behoeftepeiling

Uit de behoeftepeiling onder mantelzorgers kwam naar voren dat ze graag antwoorden willen krijgen op (levens)vragen. Echter wel  op een tijdstip dat het voor hen uitkomt, naast het uitvoeren van de mantelzorgtaken. Het idee van vlogs en video’s van professionals van lokale (betrouwbare) partijen scoorde hoog bij de geïnterviewde mantelzorgers.

Animo heeft daarom de afgelopen jaren ruim 80 korte video's laten ontwikkelen, waarin lokale professionals antwoord geven op vragen van mantelzorgers.

 

Mantelzorgoosterhout.nl

Naar aanleiding van het succes van de video’s ontstond het idee om, in samenwerking met Surplus Welzijn, een centraal platform te creëren met alle informatie voor mantelzorgers in de gemeente Oosterhout. De website mantelzorgoosterhout.nl is op 7 juli 2022 gelanceerd.

Verschillende lokale organisaties in gemeente Oosterhout doen al mee en maken gebruik van het gezamenlijke platform. Zij plaatsen zelf hun content en informatie. Voorbeelden van organisaties die meedoen zijn Thebe, Surplus, Zorroo/ZoHealty, Theek 5, Fietsmaatjes Oosterhout, Moove, GGZ Breeburg en H19.

Op mantelzorgoosterhout.nl vind je onder andere de ontwikkelde video's, een gedeelde agendafunctie voor activiteiten, en informatie over mantelzorg van diverse lokale partijen.

Ook meedoen?

Het platform is voor organisaties kosteloos te gebruiken. Als tegenprestatie vragen wij vanuit Animo echter wel om een bijdrage te leveren aan de continuïteit van het platform.

Wil je ook deelnemen als organisatie? Leuk! Neem dan contact op met een van de projectleiders van Animo.

Delen: